Ki az a Barabilla?

Laurinyecz Barbara vagyok, és a Barabilla Design vállalkozásommal az a célom, hogy a kutatás és az esztétika iránti vonzódásomat és képességeimet olyan területen kamatoztassam, ami a helyi közösségekkel köt össze, ez számomra elsősorban Szeged városát és vonzáskörzetét jelenti. 2020-tól helyi kötődésű személyeknek, cégeknek, egyesületeknek tervezek honlapot egyedi webdesignnal, minőségi és esztétikus megjelenéssel, felhasználó- és keresőbarát működéssel, ezzel segítve az online térben való megjelenésüket, amely jelenleg helyi viszonylatban is az első informálódási forrásunk.

Kutatás, esztétika, Szeged – ez a három fő kulcsszó jellemzi a Barabilla Designt, így mindegyikkel való kapcsolatomra kitérnék kicsit.

Barabilla weboldaltervezés Szeged

Kutatás

Tizenöt évig természettudományos kutatásokat végeztem, molekuláris biológusként. Egészen változatos módszereket is tanultam ezalatt, és bármily meglepő, a tapasztalataimat más területeken is tudom alkalmazni, ahol szükség van megfigyelésre, mérésre, keresésre, pontosságra, vagy akár kitartásra. Emellett pszichológiai és pedagógiai tanulmányokat is folytattam, az ember viselkedése és motivációi szintén az érdeklődésem körébe tartoznak. Az online világban bizony jól jön mindegyik ismeret. 

Hogyan kapcsolódik a kutatás a webdesignhoz? Nagyon erősen. Bár nem mikroszkóp az eszköze, sokkal inkább az emberi viselkedés megfigyelése, ugyanis a weboldalaink célja a felhasználók érdeklődésének megragadása és megtartása, és egyéb cselekvések kiváltása (pl. vásárlás, kapcsolatfelvétel, stb.), és ehhez a célhoz a weboldaltervezés segíthet eljutni. Talán hallottál már a UX design (felhasználói élmény tervezése) fogalomról, ami a felhasználó igényeire szabott webdesign, ahol a tervezés során nagy hangsúlyt kap a kutatás, amely a potenciális felhasználók online viselkedési szokásait vagy az üzleti oldal működését méri fel.

Emellett a keresőrobotok működését is ismerni kell, hogy a weboldalunk egyáltalán megjelenjen a Google találati listájában, ezzel foglalkozik a keresőoptimalizálás (SEO) tudománya. Ennek elsajátítása szintén sok kutatást igényel, alkalmazása pedig nemcsak technikai beállításokat, hanem pl. jó szövegírási képességet is magában kell foglaljon.

A kutatás számomra folyamatos tanulást is jelent, egy nyitottságot, kíváncsiságot új ismeretek megszerzésére nemcsak szakmai szempontból, hanem bármiről, ami a világgal, a természettel, az emberrel és az ember által alkotott dolgokkal kapcsolatos. A weboldal tervezés során a leírt szempontok figyelembevételével dolgozom és segítem ebben a megrendelőt is.

Esztétika

Végigkíséri az életemet a szépség szeretete és megismerése, a szép formák keresése vagy megalkotása. Ez az igény nemcsak sokféle kreatív hobbi elsajátítására késztetett, hanem a kutató szakmámban is hasznát vettem. Ekkor sajátítottam el a képszerkesztés és grafikai tervezés alapjait, amelyet prezentációk, tankönyvi illusztrációk és szakcikkek készítése során alkalmaztam. Néhány mikroszkópos fotómat nemzetközi pályázaton is értékelték. 2018-ban webdesigner képesítést szereztem, és a tudásomat azóta is bővítem.

Kreativitásomat folyamatosan fejlesztem, a webdesign mellett jelenleg a fotózás és rajzolás területén is, amelyek terveim szerint a szolgáltatásaimat is kiegészíthetik vagy egyedibbé tehetik majd.

Az online világban való megjelenésnek véleményem szerint fontos része a vizuális élmény, ennek ellenére nagyon sok olyan weboldallal találkozom, amelyek nélkülözik még az alap tervezési szempontokat is. Munkámmal szeretnék több szépséget, vizuális esztétikai élményt vinni az online tartalmak megjelenítésébe, amelyet legalább annyira fontosnak tartok a webtervezés szempontjából, mint azt, hogy a keresőrobotok rátaláljanak a weboldalunkra. Természetesen utóbbi nem elhanyagolható (lásd a kutatás részben írtakat), de ezt követően a felhasználói élmény  fog érvényesülni.

Szeged és a helyi közösségek

Szegedre az egyetemi tanulmányaim miatt kerültem a Dél-Alföld egy másik városából, és azóta az otthonommá nőtt a szívemben. Nagyon szeretem a várost, és fontos számomra, hogy tevékenységeimmel a helyi értékeket is gyarapítsam.

A környezetvédelem is mindig fontos volt számomra és keresem a lehetőségeit annak, hogy milyen életmód és viszonyulás segíti fenntarthatóvá tenni az egyéni és közösségi életünket. Az utóbbi években egyre kiemeltebb szerep jut a szűkebb környezetem megismerésének is, mind természeti, mind a kulturális értékek szempontjából. Fontosnak tartom, hogy megismerjük a helyben elérhető termékeket és szolgáltatásokat, és kapcsolódásainkkal egy személyesebb közösséget alakíthassunk ki. Ezek a kapcsolatok nemcsak szociális szempontból, hanem a helyi gazdaság fellendítése miatt is értékesek. Bár szolgáltatásaimmal elsősorban az online megjelenést és elérhetőséget segítem, a célom, hogy ennek minél több személyes kapcsolódás legyen az eredménye, és az online platformon keresztül egymásra találhassanak a helyi termékeket vagy szolgáltatásokat kereső szegedi vagy Szeged vonzáskörzetében élő lakosok, ezzel is elősegítve a helyi közösségek épülését.

Részben kapcsolódom az iszeged.hu portál működtetéséhez is, amely jelenleg főleg a szegedi programok keresésében adhat segítséget, de a helyi keresőjét tervezzük továbbfejleszteni és kiegészíteni, hogy általa könnyebben megtalálhassák egymást a fogyasztók, a helyi termelők, a szolgáltatók és a forgalmazók is.